Ard Germe’nin Tarihçesi

Ard germe uygulaması ilk olarak 1933 yılında Bir Fransız olan Eugene Freyssinet tarafından Le Havre Deniz İstasyonu projesi için kullanılarak inşaat sektöründe yeni bir gelişime yol açmıştır. Eugene Freyssinet araştırmaları sonucunda koniksel ankraj tekniğini bulup patentini almıştır. Böylelikle, betonarme yapılarda maruz kalınan çekme gerilmesinin üstesinden gelmek için yüksek mukavemetli çelik tel kullanımına başlanmıştır.

1. Dünya Savaşı sonrasında Eugene Freyssinet’in, betonun sünmesi üzerine çeşitli araştırmaları vardır. Bu sayede, sünme ve rötre sorununu çözebilmek için beton boru içinden geçirilen piyano tellerine ön germe uygulayarak telgraf direkleri üretmiştir. Ayrıca, 1939 yılında kendisinin de patent aldığı ankraj elemanı ile C30-40 betonu ve 1500-2500 MPa değerler arasında dayanımlı çelik kullanımıyla, akma dayanımının % 70-80 oranına kadar germe kuvvetiyle ön-germe ve ard germe sistemler üretmiştir.

1949 yılında ise ABD, Pensilvanya Eyaleti’nde bulunan Walnut Lane Köprüsü’nün projesinin uygulamasında 48 metre uzunluğundaki ard germe donatısı Magnel sisteminde prefabrik kirişler kullanılarak uygulanmıştır. Bu sayede, bu projeyle ard germe yaygınlaşarak  dünyada birçok ard germe sistemiyle tasarlanan yapıların ortaya çıkmasına öncü olmuştur.

Send message